Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Terugblik wetenschappelijk programma aansluitend aan Najaarsledenvergadering

maandag 12 december 2016

Op donderdag 13 oktober 2016 heeft de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde haar Najaarsledenvergadering gehouden. Na de vergadering volgde het wetenschappelijk deel, ditmaal verzorgd door dr. Roeland Dietvorst. Zijn lezing ging over het primitieve brein (reptielenbrein) dat ondanks miljoenen jaren evolutie ongewijzigd in onze hersenen aanwezig is en ons gedrag in belangrijke mate bepaalt en stuurt. Of je iemand iets toevertrouwt, hem of haar competent vindt, wordt in een fractie van een seconde bepaald. Zo voorspelde de zaal uitkomsten van willekeurige verkiezingen waarvan de kandidaten slechts een fractie van een seconde werden getoond, met grote nauwkeurigheid.

Ogenschijnlijk triviale details als het wel of niet aanwezig zijn van een klein merklogo op een polo kunnen leiden tot een verdubbeling van de opbrengst bij een collecte. En als u bij een volgende grote aankoop geconfronteerd wordt met een verkoper die uw gebaren overneemt, weet dan dat het een trucje is om uw reptielenbrein aan te spreken en u tot een aankoop te verleiden. Kortom, het was een prikkelende lezing die de zaal achterliet met de vraag of onze beoordelingen wel de objectiviteit hebben die we er zelf aan toekennen.

Heb je het wetenschappelijk programma gemist, klik dan hier voor een korte impressie van de lezing van Dr. Roland Dietvorst.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten