Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

“Als huisarts kun je zeker zelf de regie houden”

donderdag 2 augustus 2018

Een nieuw afwegingskader in de KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld biedt artsen meer houvast bij het nemen van de beslissing om te melden. Huisarts Tjitske van den Bruele denkt dat hierdoor meer huisartsen zich ervan bewust worden dat ze zelf de regie kunnen houden.

“Een jonge vader kwam op het spreekuur met zijn zoontje. Toen ik hem riep, trok hij zijn zoontje hardhandig aan zijn arm door de gang.” Huisarts Tjitske van den Bruele herinnert het zich nog goed. “Ik schrok ervan en greep de oorklacht van het zoontje aan om hen nog een keer terug te laten komen. Ik wist dat moeder net bevallen was van het vijfde kind, dat ze niet zo mobiel was door bekkeninstabiliteit en dat vader veel aan het werk was. Toen het de tweede keer weer gebeurde heb ik het duidelijk benoemd: ‘Ik zie dat u gespannen bent en dat u uw zoontje hard aan de arm trekt. Gaat het thuis wel goed?’ Ik zag zijn schouders naar beneden zakken van opluchting dat iemand ernaar vroeg. En toen heb ik hulp kunnen inzetten.”

Zelf de regie houden

Als huisarts kun je zeker zelf de regie houden, weet Van den Bruele dus uit eigen ervaring. “Ik denk dat het nieuwe afwegingskader ervoor gaat zorgen dat meer huisartsen zich hiervan bewust worden. Met Veilig Thuis spreek je een termijn af waarbinnen de situatie veranderd moet zijn. Als je na een tijdje het idee hebt dat er niets is veranderd, moet je opnieuw de meldcode doorlopen. En als je er dan samen met de betrokken hulpverleners niet uitkomt, moet je opnieuw een melding doen.”

Lees het volledige artikel op www.knmg.nl

Lees het volledige artikel op www.knmg.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten