Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
b5MVH4119 kopie
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Beroepsprofiel

Een nieuw beroepsprofiel met ambitie voor de verzekeringsarts

De Werkgroep Beroepsprofiel is begonnen met het opstellen van ‘een beroepsprofiel sociaal geneeskundig specialist Arbeid en Gezondheid, profiel Verzekeringsgeneeskunde’. Een mooie kans om het vak van Verzekeringsarts positief en professioneel op de kaart te zetten. Het doel van het beroepsprofiel is om in algemene zin de functie van verzekeringsarts te beschrijven.

Onderdeel van het beroepsprofiel zijn in ieder geval de kern die iedere verzekeringsarts dient te hebben vanuit drie perspectieven: sociaal geneeskundig, domein arbeid en gezondheid en het verzekeringsgeneeskundig perspectief. Daarnaast zal het nieuwe beroepsprofiel laten zien hoe de verzekeringsarts een bijdrage levert aan de grote maatschappelijke uitdagingen en transitieopgaves in onder andere de zorg.

De werkgroep bestaat uit diverse verzekeringsartsen werkzaam in zowel het publieke als private werkveld en elk met hun eigen expertise. Zij gaan in een intensief proces samen het profiel vormgeven. Geïnspireerd door onder andere Ruud Veltenaar (toekomstdenker)zal de groep zich tijdens een ‘pressure cooker’ van twee dagen onder dompelen in de verzekeringsarts van nu en de toekomst.

Het idee is om dan voor 80-90% het profiel op stellen, en in de weken erna verder fijn te slijpen. De werkgroep wordt hierin ondersteund door het adviesbureau Common Eye. Met hun expertise op het gebied van samenwerkingsprocessen helpen zij de werkgroep in korte tijd te komen tot een gedragen profiel, waarin alle perspectieven op het vak zijn vertegenwoordigd. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2024 is het concept beroepsprofiel gereed, dat met stakeholders buiten de NVVG besproken zal worden.

De werkgroep zal via de NVVG nieuwsbrief u regelmatig op de hoogte houden. Hieronder treft u de namen van de werkgroep leden.

NaamCommissie NVVGWerkveldWerkgroep
Fatima LopezOpleidingPubliekVoorzitter
Monique StroomerOpleidingPubliekVice voorzitter
Moniek van ZitterenOpleidingPrivaatLid
Frank SlotmanEthiekPubliekLid
Ruud RoosEthiekPubliekLid
Linda ten HovePRPrivaatLid
Birgit DonkerWetenschapPubliekLid
Alexander OostenrijkWet en regelgevingPubliekLid
Petra TlivaVG dagen PrivaatLid
Erwin van ElsackerAIOPubliekLid
Harrie VenemanVG dagenprivaatLid
Ingrid FakkertAIOpubliekLid
Sylvia van der BurgProfessor verzekeringsgeneeskundeWetenschap/opleidingLid
Sluiten