Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Artsen Slaan Alarm

woensdag 21 april 2021

#artsenslaanalarm is een samenwerkingsverband van artsen die zich inzetten voor een rookvrije samenleving. Via indringende en ludieke acties vragen zij aandacht voor de schade die roken aanricht en welke maatregelen nodig zijn om deze schade zoveel mogelijk te beperken.

Succesvolle acties

Jaarlijks zetten deze betrokken artsen het onderwerp op de kaart via succesvolle acties. In 2018 gingen de artsen de straat op. Daar spraken ze met rokers over de gevolgen van het roken en boden ze hulp aan bij het stoppen. De korte film die hiervan is gemaakt, was te zien als voorfilm in de Nederlandse bioscopen. Het doel was om hiermee het bewustzijn te vergroten over schade die door roken wordt veroorzaakt. Daarnaast willen de artsen stimuleren dat er meer hulp geboden én gevraagd wordt bij het stoppen met roken.

Net voor het zomerreces in 2019 hielden artsen vanuit verschillende disciplines een vurig pleidooi via impactvolle videoboodschappen aan alle 150 leden van de Tweede Kamer over het rookvrijbeleid. Minder verkooppunten van tabak en de prijs fors omhoog; dat was de boodschap die honderden artsen van #artsenslaanalarm met succes aan de politiek gaven.

Vanwege Corona is er geen actie voorbereid in 2020. Inmiddels zijn de voorbereidingen van een actie in 2021 gestart.

Het netwerk #artsenslaanalarm is een onafhankelijk netwerk van artsen. De KNMG kijkt per actie of en hoe ondersteuning wordt geboden.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten