Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Boek: stress en leefstijl, zoektocht van een verzekeringsarts

vrijdag 23 augustus 2019

Mijn naam is Linda Battes en ben begin 2015 in dienst gekomen bij UWV, afdeling SMZ, als ANIOS verzekeringsgeneeskunde. Hiervoor heb ik promotieonderzoek gedaan binnen de afdeling cardiologie van het Erasmus MC vanaf oktober 2010 en ben in november 2014 gepromoveerd.

Ik heb enkele maanden als arts-assistent op de afdeling cardiologie gewerkt maar dit was toch niet de baan waar ik op had gehoopt. Er was weinig tijd om een gedegen gesprek te kunnen voeren met de patiënten en de werktijden waren fors. Ik heb de switch gemaakt naar de verzekeringsgeneeskunde waar ik het nog steeds erg naar mijn zin heb. Al snel mocht ik de opleiding gaan volgen tot verzekeringsarts. De afgelopen vier jaar heb ik de opleiding gevolgd bij de SGBO (opleidingsinstituut) in Nijmegen. Op 9 augustus 2019 ben ik officieel afgestudeerd, waar ik trots op ben! Ik heb veel geleerd bij de SGBO maar ook van mijn praktijkopleider. Toch waren er onderwerpen waar ik meer over wilde weten en die raakvlakken hebben met het werk in de spreekkamer.

In mijn spreekkamer worden veel sociale problemen besproken waaronder natuurlijk verlies van werk, maar ook problemen op het gebied van relaties en financiën. Dergelijke problemen leveren veel stress op en dit kan uiteindelijk ook leiden tot ziekte. Ik heb altijd al interesse gehad in het onderwerp leefstijl maar ik vind ook dat er te weinig aandacht is voor stressfactoren. We houden ons sterk vast aan meetbare doelen maar misschien ligt de sleutel tot succes wel ergens anders. Ik had eigenlijk te weinig kennis om cliënten te kunnen adviseren wanneer zij dergelijke problemen ter sprake brachten. Daarom heb ik mijn spreekkamer verlaten en ben op zoek gegaan naar deskundigen op het gebied van sociale problemen waar cliënten regelmatig mee komen.

Het idee ontstond vervolgens om een boek te schrijven over deze onderbelichte factoren om het taboe weg te nemen en kennis op te doen waar ik zelf als arts, maar ook collega’s uiteindelijk, baat bij hebben. Ik ben in gesprek gegaan met onder andere een re-integratiecoach, relatietherapeut, verslavingsarts en de sociale dienst. Het was bijzonder om te zien dat de meeste mensen die ik aanschreef direct positief reageerden en me uitnodigden voor een gesprek.

Bij de sociale dienst heb ik hele heldere uitleg gekregen over hulp bij beginnende financiële problemen tot flinke schulden aan toe. Deze kennis kan ik erg goed gebruiken in de spreekkamer en cliënten vervolgens naar de juiste instanties verwijzen. Dit is slechts een voorbeeld van de kennis die ik heb opgedaan. Door de vele mensen die ik gesproken heb kan ik cliënten écht beter op weg helpen.

Mijn boek is inmiddels af en heeft de titel: stress en leefstijl, zoektocht van een verzekeringsarts. Het is te bestellen via boekwinkels of bij bol.com. Ik hoop hiermee een discussie op te wekken over het huidige beleid ten aanzien van preventie, en niet onbelangrijk, om de verzekeringsgeneeskunde eens wat positiever in de aandacht te krijgen! Ik ben erg trots op het eindresultaat, en blij met de kennis die ik heb opgedaan en wil delen. Schroom niet om ervaringen met me te delen of neem contact op als je nog wilt napraten over het onderwerp.

Stress en Leefstijl - zoektocht van een verzekeringsarts - Linda Battes  (voorkant)-_
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten