Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

De VG Dagen 2017

dinsdag 14 november 2017

De VG dagen 2017

We hebben het weer gehad. Een zeer gevarieerd en gevuld programma om onze honger naar kennis te stilen. Van 8 tot en met 10 november was Almere gevuld met verzekeringsgeneeskundige kennis, die almaar groter werd.

We begonnen woensdagavond met een interessante lezing van Frank IJpma, die de anatomische lessen in de kunst tegen het licht hield. Uiteraard hield hij de schilderijen tegen het licht van de anatomie, zoals we deze vandaag de dag kennen. Om zijn lessen niet te vergeten werden we na afloop verblijd met het boek van zijn hand.

De donderdagochtend begon met James Coyne, die ons liet weten dat het routinematig screenen op depressie mensen niet beter laat functioneren en dat van alle mensen met depressieve klachten er uiteindelijk maar 1% een depressie bleek te hebben die behandeling behoeft en deze nog niet kreeg (Baas et al 2009). Hij had als tip diagnostische vragenlijsten als leidraad voor het gesprek te gebruiken en wees op de verwarring van depressie met demoralisatie en sociale problematiek bij mensen die somberheidsklachten hebben. Ook moeten we vooral verdriet niet verwarren met depressie. Tot slot geeft hij aan dat een gemiste depressie vaak een milde depressie betreft bij goed functionerende mensen.
De Nederlandse NHG standaard heeft zijn goedkeuring. Ten aanzien van mindfulness en positieve psychologie is hij sceptisch.
Hij verwees naar zijn website Coyneoftherealm.com voor nadere informatie en contact.

Daarna kwam een presentatie van S. Leka, waarvan de highlights min of meer verdwenen in een brij van cijfers en gegevens. Het ging over de psychosociale risico’s van het moderne werken.

M. Hamer ging in op de gezondheid van mensen met overgewicht en maakte duidelijk dat ook al functioneren mensen met obesitas goed en leefden ze een gezonde levensstijl, er toch sprake is van een verhoogd gezondheidsrisico. Dit is gelegen in zaken als diabetes Mellitus, hypertensie, cardiovasculaire problemen en spieratrofie. Een opsteker was dat er in vergelijking met Engeland er in Nederland minder mensen met obesitas zijn, wat mogelijk te maken heeft met onze goede infrastructuur voor wat betreft het fietsen. Zijn afsluiter is de stelling dat gezonde obesitas een relatieve gezondheid is, geen absolute gezondheid.

H. Kasch ging in op de overeenkomsten tussen whiplash, posttraumatische hoofdpijn en het postcontussioneel syndroom. In een artikel over cephalalgia van Rami Bursteijn et al blijken dat de oorzaken van de hoofdpijn gelegen kan zijn in de N Trigeminus, de N Vagus, de Hypothalamus en in de basale kernen. Er blijkt nu onderzoek te lopen naar neotropische factoren en een S-100B gliaproteine. Men is nu bezig met onderzoek te doen naar het gebruik van anti -CGRP antilichamen als pijnbestrijding. Calcitonine gene related peptide veroorzaakt vasodilatatie welke ten grondslag ligt aan de pijn zo vermoed men.

T. Reed van HAI is bezig met verspreiding en beschikbaarheid van medicijnen. Daarnaast is hij bezig met het gevaar van de slangebeet. Zijn website: http://haiweb.org

De middag werd verder gevuld door een tweetal workshops, waarin onderzoekers ingaan op hun onderzoeken en bevindingen. Om afgesloten te worden met een inspirerend verhaal door filosoof S. Venkatapuram

Dag 2
Na een geweldige avond, met een heuse feestband, die zich moeiteloos tussen de jaren 80 en de huidige tijd begaf, beet Paul Schnabel de spits af. De stelling “Met mij gaat het goed, met ons wat minder” heeft hij ingeruild voor “Met ons gaat het goed, met mij wat minder”. Feitelijk blijkt uit zijn verhaal dat het goed gaat met de economie, dat Nederland hoog in de diverse ranglijsten staat. Ook voor wat betreft scholing staan we er goed voor. Hij beschouwt ons als het zuidelijkste land van Scandinavië.

Voor diegenen die niet goed op hebben gelet bij de neurologie lessen, of gewoon niet alles hebben opgeslagen op hun harde schijf in het hoofd heeft T. Van Laar een zeer leerzame verhandeling over de ziekte van Parkinson gehouden. Ook de nieuwste inzichten zijn aangehaald, zoals de eerste verschijnselen die soms jaren voor de openbaring van de ziekte kunnen optreden. Hij verzuchte naar aanleiding hiervan dat hij ooit neuroloog was geworden om zich niet met poep bezig te houden en nu in een stadium was aangeland dat hij dat toch moest doen. Dit vanwege de aanwijzingen dat de eerste verschijnselen van Parkinson zich niet in het hoofd, maar o.a. in de darm manifesteren. Hij wijst op de noodzaak van snelle behandeling en naar de CBO richtlijn.

Eenmaal in de klinische hoek aangeland, gingen we van de ziekte van Parkinson naar het bewegingsapparaat. Jaap Willems gaf een goed inzicht in de anatomie van de schouder en de krachten die op dat gewricht staan, ook als je de arm alleen maar opheft. Als voornaamste beperking geldt zwaar fysiek werk. Hij maakt onderscheid tussen vrijwillige instabiliteit (geen aandoening) en traumatische instabiliteit. Deze laatste heeft een goede prognose qua belastbaarheid als deze goed wordt behandeld. De frozen shoulder ontdooid altijd wel weer een keer, maar dit kan veel tijd (tot 45 maanden!) in beslag nemen. Operaties bij AC artrose zijn niet zinvol tenzij er een osteofyt in de weg zit. Bij een tendinopathie is bewegen het adagium en bij traumatische scheuren een operatieve ingreep.

We verlieten de schouder en kropen omhoog naar het evenwichtsorgaan. Een presentatie van Herman Kingma, die duidelijk maakt dat er een verschil is tussen de klachten van eenzijdige uitval en tweezijdige uitval en het belang van de het evenwichtsorgaan bij het zien (beeldstabilisatie) en lopen (balans, oriëntatie in de ruimte). Ook andere lichaamsprocessen worden beïnvloed door het evenwichtsorgaan. In de anamnese zijn twee zaken belangrijk “SO STONED” en “DISCO HAT”. Dat uitvragen en je weet alles. Nieuwe ontwikkelingen betreffen de balance belt en de vestibular implant.

Sjef Berendsen heeft een revolutionaire aanpak met betrekking tot de behandeling van PTSS. Niet maanden- tot jarenlang wekelijkse of tweewekelijkse bijeenkomsten, nee twee weken lang, vier dagen per week de hele dag door therapie en bewegen. Geen ontsnappen meer mogelijk en de harnassen worden snel verwijderd. Goede en hoopvolle resultaten.

Vervolgens waren er weer twee workshoprondes waarna de E. Schoppen de middag afsloot met de filosofische vraag wanneer we op ons vertrouwen vertrouwen, om vervolgens een neuropsychologische verhaal te houden en te verwijzen naar de test op zijn website www.worldbrainwave.com om duidelijk te maken dat je brein kiest voor de snelste en haar bekende wegen.

Drie dagen VG dagen, weer top georganiseerd en we zien vol verlangen uit naar de komende VG dagen, die volgend jaar in de eerste week van oktober zullen plaats vinden en samenvallen met het UEMAS congres in Maastricht.

Linda ten Hove

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten