Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Deelgezag: zorg voor duidelijkheid in de spreekkamer

woensdag 27 mei 2020

Artsen staan regelmatig voor het vraagstuk wie er allemaal toestemming moeten geven voor een medische behandeling van een minderjarige patiënt. De toename van scheidingen en samengestelde gezinnen maakt de praktijk complex. Minister voor rechtsbescherming Sander Dekker introduceert nu een nieuwe vorm van gezag: het deelgezag. De KNMG pleit voor meer duidelijkheid over dit gezag. Hiermee wordt onduidelijkheid in de spreekkamer, ten koste van de minderjarige, voorkomen.

In het wetsvoorstel deelgezag (24 april 2020) wordt voorgesteld dat gezagdragers van een minderjarige maximaal twee andere personen die nauw betrokken zijn bij hun kind, bevoegdheid kunnen geven om - samen met de gezagdragers - dagelijkse beslissingen te nemen over de opvoeding en verzorging van de minderjarige. De KNMG pleit voor meer duidelijkheid over wie mag meebeslissen over de medische behandeling van een minderjarige. Minderjarige patiënten worden anders geschaad. Ook zouden artsen zelf moeten uitzoeken wie allemaal moeten worden geraadpleegd. Een onwerkbare situatie.

Deelgezagdragers mogen niet meebeslissen

Deelgezagdragers mogen in principe niet meebeslissen over medische behandelingen van de minderjarige. Dit moet voorafgaand bij de betrokken deelgezagdragers duidelijk zijn, zodat er in de spreekkamer geen discussie over kan ontstaan. Als toch wenselijk is dat een deelgezagdrager over een niet-ingrijpende medische behandeling meebeslist, dan moeten vooraf gemaakte schriftelijke afspraken tussen gezag- en deelgezagdragers daar uitsluitsel over geven. De KNMG vindt dat die afspraken dan vastgelegd moeten worden op een voor betrokken artsen kenbare plek. En dat ouders de arts zelf moeten informeren hoe het gezag over de medische behandeling van de minderjarige is geregeld. [...]

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten