Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Dokteren in 2040

donderdag 9 januari 2020

Geschreven door René Héman, voorzitter KNMG

Als voorzitter van de KNMG kijk ik in mijn eerste column van het nieuwe jaar graag vooruit. Er staat veel te gebeuren in de zorg het komend jaar, maar ik wil de gelegenheid graag gebruiken om wat verder vooruit te kijken. Niet naar 2020, maar naar 2040.

Stel jezelf eens de vraag: “hoe ziet mijn leven er over 20 jaar, in 2040 eigenlijk uit? Ben ik dan nog dokter, en zo ja: hoe ziet mijn werk er dan uit? Of ben je in 2040 al met pensioen, wellicht zelf patiënt? Hoe denk je dat de gezondheidszorg er dan uit ziet?

Nu heeft niemand een glazen bol om in de toekomst te kunnen kijken, maar wat we zeker weten is dat de wereld er in ieder geval heel anders uit zal zien dan nu. Het aantal 65+-ers zal toenemen tot 26% van de bevolking. Het aantal mensen dat ouder is dan 80 neemt toe van 0,7 tot 2 miljoen. Er zijn naar verwachting veel minder ziekenhuizen. En is er straks nog voldoende gekwalificeerd medisch personeel voor de zorg? Hoe heeft de samenwerking tussen de verschillende disciplines in de zorg zich tegen die tijd ontwikkeld? Is e-health zo ver gevorderd dat de computer beter diagnosticeert dan jij als arts? Staan er misschien robots naast je tijdens je werk? [...]

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten