Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Ruim honderdvijftig verbeterprojecten van aios online

donderdag 8 maart 2018

Ruim honderdvijftig manieren om de zorg nog beter te maken. Dat levert gerichte aandacht voor doelmatige zorg in de geneeskundige vervolgopleidingen op. Een aantal aios presenteert hun verbeterproject tijdens het symposium Doelmatigheid van Zorg op woensdag 18 april in Leiden, waarbij zij als genomineerden kans maken op de Doelmatigheidsprijs 2018. De verbeterprojecten zijn te vinden op www.bewustzijnsproject.nl.

Van praktische keuzehulpen en logistieke verbeteringen tot een app voor het verminderen van ziekenhuisinfecties. En van een CRM-training op de neonatologie tot methodes voor een betere communicatie tussen arts en patiënt en tussen zorgverleners onderling. Veel verbeter-ideeën komen uit de eigen koker van de specialisten in opleiding. “Als aios kom je in verschillende ziekenhuizen. Als je denkt ‘hé, dit kan anders’, dan is het belangrijk om dat uit te spreken. Daar wordt vaak heel positief op gereageerd”, vertelt Berit Snijer, aios interne geneeskunde.

Schat aan ervaringen

Laurents Stassen, opleider heelkunde: “Ik vraag altijd aan nieuwe aios: ‘Wat kan volgens jou beter?’. Vaak nemen ze uit andere ziekenhuizen een schat aan ervaringen mee. Het is zonde om daar als ziekenhuis niet voor open te staan; elke nieuwe aios komt binnen met gratis advies. Vervolgens gaan de aios aan de gang met één concreet verbeterproject.”

Aios heelkunde Thomas Schok vult aan: “Dat doen wij in ons ziekenhuis ook. Een ‘Verwonder- en verbeterproject’ heet dat. Heel leerzaam. Eén van de uitkomsten van zo’n project is bijvoorbeeld dat we niet langer lijnen voor voeding en antibiotica prikken op een dure OK, maar in de voorbereidingsruimte. Frisse verbeterideeën komen vaak vanuit de aios zelf. Ik denk dat vakgroepen daar nog veel te weinig gebruik van maken. Laat aios het zelf bedenken én uitvoeren, die kracht moeten ze juist benutten!”

Ook voor zorg- en kwaliteitsmanagers

Op het symposium ‘Doelmatigheid van zorg’ presenteren twaalf aios die genomineerd zijn voor de Doelmatigheidsprijs 2018 hun verbeterproject. De deelnemers aan het symposium kiezen de winnaar. Het symposium is interessant voor opleiders, aios en onderwijskundigen, maar ook voor zorgmanagers en kwaliteitsfunctionarissen. Meer informatie en aanmelden: www.bewustzijnsproject.nl/symposium2018

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten