Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde Menu
nieuws_krant
Vereniging Opleiding Kwaliteit Wetenschap Mediprudentie

Sociaal geneeskundigen sluiten aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

dinsdag 13 februari 2018

Utrecht - Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG)*, bedrijfsartsen (NVAB) en verzekeringsartsen (NVVG) steunen de aangifte tegen de tabaksindustrie. Zij vertegenwoordigen samen bijna 5000 artsen in de sociale geneeskunde. Hiermee sluiten de sociaal geneeskundigen zich aan bij de zaak die strafrechtadvocate Bénédicte Ficq in 2016 startte tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten ter wereld.

Gezondheid beschermen

Sociaal geneeskundigen spannen zich in voor het bewaken, bevorderen en beschermen van de gezondheid van de bevolking. Artsen Maatschappij en Gezondheid (M&G) werken in de preventieve gezondheidszorg om gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen, onder meer door roken te ontmoedigen.Bedrijfs- en verzekeringsartsen worden elke dag geconfronteerd met de destructieve gevolgen van roken op de mogelijkheden van mensen om te werken.

Bedreiging

Roken is een ultieme bedreiging van gezondheid. De tabaksindustrie maakt en houdt gebruikers opzettelijk en met voorbedachten rade verslaafd aan een product dat extreem ziekmakend en dodelijk is. Alleen al in Nederland overlijden 20.000 mensen per jaar door het gebruik van tabak. Het is de grootst vermijdbare doodsoorzaak. Dit vraagt om een gezamenlijke, brede maatschappelijk aanpak om het probleem bij de bron aan te kunnen pakken. Het strafproces tegen de tabaksindustrie is een cruciale stap. Daarom vinden de sociaal geneeskundigen het belangrijk om zich bij de aangifte aan te sluiten.


* Tot het specialisme Arts Maatschappij en Gezondheid behoren: jeugdartsen - forensisch geneeskundigen - artsen infectieziektebestrijding - artsen tuberculosebestrijding - medisch milieukundigen - adviserende en indicerend artsen - vertrouwensartsen kindermishandeling en huiselijk geweld - farmaceutisch geneeskundigen - donorartsen

NVAB_KAMGlogos
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten