Verzekeringsarts buitenspel?
woensdag 26 juni 2019NVVG vreest dat verzekeringsartsen niet meer ingezet worden bij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen in de toekomst waarmee cliënten tekort worden gedaan.
Daarom trekt de NVVG nu aan de bel!
Artikel Trouw: Stuurt minister Koolmees aan op het einde van de UWV-artsen?
De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) vreest dat minister Koolmees van de beroepsgroep verzekeringsartsen af wil.
Het is onzeker of mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen bij het UWV over een paar jaar eerst nog medisch worden gekeurd door een UWV-arts. De Nederlandse vereniging voor verzekeringsgeneeskunde (NVVG) vermoedt dat de overheid bezig is de verzekeringsartsen buitenspel te zetten.
De angst hiervoor ontstond vorig jaar zomer. Minister Koolmees (sociale zaken) meldde de Tweede Kamer toen dat de achterstanden bij de medische herbeoordelingen van arbeidsongeschikten niet verder mochten oplopen. De voorraad werk moest slinken. Lukte dat niet dan zouden ‘onorthodoxe maatregelen’ volgen.
Later liet de minister in antwoorden op Kamervragen vallen dat wellicht ook andere mensen dan artsen verantwoordelijk kunnen worden voor de inschatting of iemand nog kan werken. Koolmees zit ermee in zijn maag dat er zoveel mensen op een medische beoordeling wachten, puur door een tekort aan verzekeringsartsen.
Lees het volledige artikel op www.trouw.nl
Artikel Trouw: “Het blijft oorverdovend stil bij het UWV”
Verzekeringsartsen vrezen voor hun baan, en vrezen voor een minder rechtvaardige behandeling van zieke werknemers. Ze trekken nu aan de bel.
Er is een tekort aan verzekeringsartsen én aan bedrijfsartsen. Het lijkt of de overheid daarvoor een oplossing in gedachten heeft, zegt Rob Kok, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG). “Het wordt of het einde van de verzekeringsarts binnen de sociale zekerheid of we gaan samen met de bedrijfsartsen. Dan maakt de overheid er één sector van.”
Kok is even stil van zijn eigen conclusie. De NVVG ziet de toekomst niet rooskleurig tegemoet. Terwijl het werk van een verzekeringsarts zo belangrijk is, zegt hij. “We zijn geen poppetjes die zomaar vervangbaar zijn. We hebben na de studie van basisarts nog vier jaar opleiding gevolgd. We kunnen veel meer dan kijken of iemand recht heeft op een uitkering.”
Wat doen verzekeringsartsen? Kok: “We kunnen over het herstel van iemand meedenken, een diagnose nog eens onder de loep nemen in overleg met een huisarts of orthopeed. Bekijken of het slim is om een knie-operatie te ondergaan, met daarbij de blik op werk. Ons doel is kijken hoe mensen maximaal kunnen blijven werken. Als je mensen buiten het arbeidsproces houdt, worden ze vaker zieker dan beter.”
Lees het volledige artikel op www.trouw.nl