De eerste stap naar een beter leven
dinsdag 19 december 2017“Je hóórt de opluchting als ze hun verhaal hebben verteld. De meeste artsen worstelen al jaren met hun geheim. ‘Wat fijn om mijn verhaal te vertellen aan iemand die geen oordeel klaar heeft’, horen we dan vaak.” Joanneke Kuppens is als verslavingsarts KNMG verbonden aan het expertteam van ABS-artsen, het steunpunt van de KNMG voor artsen die kampen met problematisch middelengebruik.
“Eerst goed luisteren, dan samen bespreken welke opties er zijn. Daar begint onze steun mee”, vertelt Kuppens, die ook werkzaam is als coach van voornamelijk artsen en van oorsprong internist is. Voor het werk van haar man verbleef ze een tijd in Zwitserland, waar ze in een ziekenhuis op de verslavingsafdeling aan de slag ging. De combinatie van somatiek en psychiatrie sprak haar meteen aan.
Beter leven
Kuppens benadert verslavingsproblematiek op een coachende manier. “Zelfinzicht is essentieel. Iedereen om je heen kan zeggen: ‘Je moet hulp zoeken, je bent ziek.’ Maar als dat niet vanuit jezelf komt, is de kans op herstel veel minder groot. Bij ABS-artsen zien we verslaving als een ziekte waar je, als je de symptomen bij jezelf leert herkennen, goed mee kunt leven. Als je zélf kunt accepteren dat je ziek bent en zélf inziet welke factoren van invloed zijn op je middelengebruik, dan heb je de eerste cruciale stappen naar herstel gezet. De eerste stappen naar een beter leven.”
Opluchting
Artsen moeten vaak een enorme drempel over voordat ze contact leggen met ABS-artsen, weet Kuppens. “Ik kan niet genoeg benadrukken dat we er zijn om te helpen en dat we vertrouwelijk omgaan met persoonlijke informatie. Omdat wij onbekenden zijn, is het voor de meeste bellers gemakkelijker om hun verhaal te vertellen. Als ze de drempel eenmaal over zijn, komt er iets op gang; contact met ons leidt vaak tot meer openheid naar zichzelf en hun omgeving. Bijvoorbeeld naar hun eigen huisarts of de bedrijfsarts. Die eerste stap is zo ontzettend belangrijk.”
“Contact met ons leidt vaak tot openheid naar zichzelf en hun omgeving”
Veel bellers willen wel hulp om uit hun beklemmende situatie te komen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. “Ons team heeft brede ervaring met verslavingshulpverlening in alle regio’s. Artsen die een plek zoeken waar ze veilig in behandeling kunnen gaan, zonder patiënten tegen het lijf te lopen, kunnen we in contact brengen met gespecialiseerde behandelaars bijvoorbeeld buiten hun eigen regio. We hebben een netwerk van therapeuten die de taal van artsen spreken. Vanuit mijn eigen coachingpraktijk weet ik dat artsen liever praten met iemand die wéét hoe het is om hectische overdrachten te krijgen of beslissingen te moeten nemen over leven en dood. Daar ligt ook de kracht van ABS-artsen: ieder lid van ons expertteam heeft op zijn of haar eigen manier ervaring met hulpverlening aan artsen.”
ABS-artsen helpt artsen
Problematisch middelengebruik kan iedereen overkomen, ook artsen. Artsenfederatie KNMG wil artsen met deze problemen helpen, om te voorkomen dat zij en hun patiënten schade oplopen. Het team van ABS-artsen luistert, geeft advies en begeleidt artsen desgewenst naar behandeling. Na behandeling kunnen artsen met het monitoringprogramma van ABS-artsen veilig re-integreren.
Hulp of advies nodig?
Bel ABS-artsen op 0900-0168 (maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 16.00 uur) of mail naar info@abs-artsen.nl.
Meer informatie over ABS-artsen